Hallo Residentie
Envoyer par email Imprimer
content-picture
Publié le dinsdag 26 april 2011
**Résumé

Hebt u geen tuin? Geen probleem. Ook dan kunt u zelf uw compost maken. Door wormcompostering kunt u, net als bij klassieke compostering, met organisch keukenafval natuurlijke mest maken. De kenmerken van wormcompostering

Hebt u geen tuin? Geen probleem. Ook dan kunt u zelf uw compost maken. Door wormcompostering kunt u, net als bij klassieke compostering, met organisch keukenafval natuurlijke mest maken.

De kenmerken van wormcompostering

Zoals uit de naam al blijkt, is wormcompostering een techniek waarbij biologisch afbreekbaar materiaal wordt omgevormd door de werking van kleine aardwormen. Dat gebeurt in een wormcompostbak waaraan u in het begin wormen toevoegt. U kunt dergelijke bak installeren in uw garage, uw kelder, op een binnenplaats of op een balkon. U hebt er geen last van, want hij neemt weinig plaats in.

Compostwormen leven aan het oppervlak van de hoop organisch materiaal waarmee ze zich voeden. Ze planten zich bijzonder snel voort en zorgen voor het ontbinden van dat organisch materiaal. Ze zitten in massale hoeveelheden in composthopen, compostbakken of compostvaten. Ze zijn rood en hebben soms gele/oranje strepen. In ideale omstandigheden kunnen die wormen per dag tot het equivalent van hun eigen gewicht verteren. Verwar de compostwormen niet met de bleke, grijsachtige aardwormen. Die laatste zijn de veel grotere en dikkere wormen die je vaak ziet bij het omspitten van de tuin en die de grond omwoelen en verluchten.

‘wormcomposteerbaar’ afval

de wormcompostbak is vooral gemaakt om er keukenafval in te verwerken.

Composteerdaar materiaal

• ongekookte groenten- en fruitresten, versneden in stukken van maximaal 5 cm. ook schillen van citrusvruchten, in acht stukken gesneden, en aardappelschillen mogen in de wormcomposteerder, maar die verteren wel langzamer.

• koffiedik, met filter, en niet-synthetische pads die in stukken zijn verscheurd.

• theebladeren en niet-synthetische theebuiltjes. 

• Verwelkte bloemen en hun stengels (maximum 5 cm). 

• ongekleurde keukenrol. 

• ongekleurde papieren servetten. 

• ongekleurd karton (in kleine stukjes gesneden). 

• stalstro van kleine plantenetende of zaadetende dieren: cavia’s, konijnen, duiven, enz.

Niet-Composteeebaar materiaal

• Vleesresten, visresten en resten van gekookte of gefrituurde gerechten, eierschalen.

• afval van katten- en hondenbakken. 

• Vetten, zoals oliën of sauzen. 

• glanspapier en gekleurd drukwerk. 

• brood en patisserieresten.

De juiste wormcompostbak

houd bij de keuze van een wormcompostbak rekening met de grootte van uw gezin, uw persoonlijk verbruik, de beschikbare ruimte, maar ook met hoe praktisch die bak is. er bestaan drie modellen: het verticale systeem met 1 of met meer compartimenten en het horizontale systeem.

Twee rijke producten

Met wormcompostering verkrijgt u twee producten die rijk zijn aan mineralen: compost en percolaat.

Percolaat

Bij het begin van de compostering zijn alleen de micro-organismen actief (paddenstoelen, bacte- riën, enz.). Die beginnen te werken zodra er zich organisch materiaal begint op te hopen in de wormcompostbak. Ze maken enzymen die de celwanden van de zachte weefsels gaan afbreken. Wanneer die wanden doorboord worden, vloeit de inhoud van die cellen weg en loopt die doorheen het ontbindende materiaal tot in de opvangbak: de donkere vloeistof die daaruit voortkomt, is het percolaat. Dat is een uitstekende meststof voor kamerplanten. Het is wel een heel geconcentreerd product, dat u tien keer moet verdunnen wanneer u het gebruikt.

Uiteraard produceert ook de klassieke compostering percolaat maar slechts in een kleine hoeveelheid, en aangezien het percolaat bij die klassieke compostering niet wordt opgevangen, vloeit het gewoon weg in de grond.

Compost

Wanneer de vloeistof (percolaat) is weggelopen uit de organische cellen blijft er een weke structuur over. Dat is het moment waarop de macro-organismen zoals compostwormen en luzernespringstaarten ten tonele verschijnen. Hun spijsverteringskanaal verteert de zachte weefsels. Het product dat op die manier verkregen wordt is de compost. meestal is dat na drie maanden tijd. De compost weegt nog maar 10 tot 20 % van het oorspronkelijke gewicht van het afval dat u in de wormcompostbak gooide. Dat gewicht vermindert nog wanneer u de compost laat drogen voor u die gebruikt.

De ‘wormcompost’ is fijner en van betere kwaliteit dan de klassieke compost en hoeft dus niet te worden gezeefd. U kunt die wormcompost gebruiken wanneer u kamerplanten verpot of om in te zaaien. Gemengd met aarde kunt u de wormcompost als gewone compost gebruiken. In wormcompost zitten nog meer voedingsstoffen dan in andere compost, en daarom overschrijdt u de volgende doses het best niet: maximum 1/4 tot 1/3 compost. U kunt de oude aardkluiten van de plantenbakken opnieuw gebruiken als u er 1/3 wormcompost onder vermengt. Als de compost te vochtig is, laat u die indien nodig drogen voor u hem gebruikt.