Hallo Residentie
Envoyer par email Imprimer
content-picture
Publié le woensdag 31 augustus 2011
**Résumé

De Belg kijkt optimistisch aan tegen de huidige en toekomstige waarde van zijn vastgoed. Dat blijkt uit de enquête van Netto en Immoweb.be. Zou hij niet beter wat voorzichtiger zijn, nu de vraag en de prijzen vertragen?  

De Belg kijkt optimistisch aan tegen de huidige en toekomstige waarde van zijn vastgoed. Dat blijkt uit de enquête van Netto en Immoweb.be. Zou hij niet beter wat voorzichtiger zijn, nu de vraag en de prijzen vertragen?

 

Dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag is niets nieuws. Nu blijkt ook dat hij ervan overtuigd is dat de waarde van vastgoed alleen maar kan blijven stijgen. Bijna 9 op de 10 Belgen denken dat hun woning de komende 10 jaar in waarde zal toenemen. Dat blijkt uit de enquête van Netto en Immoweb.be.   (U vindt de volledige resultaten van de enquête op zaterdag 3 september in ons magazine Netto bij De Tijd). Twee derde van de ondervraagde personen denkt dat de vastgoedprijzen in de toekomst blijven stijgen.

Prijzen met 0,7% gedaald in 2011

In tegenstelling tot de beurzen, zouden vastgoedprijzen dan onbeperkt kunnen blijven stijgen. Maar uit de eerste 6 maanden van 2011 blijkt toch dat we dat optimisme wat moeten temperen. Want op nationaal vlak zijn de prijzen gemiddeld met 0,7 procent gedaald. Ook de activiteit neemt af. "Een correctie die vlugger komt dan verwacht", zegt Julien Manceaux, analist bij ING.
 

In 2009 was er al een terugval, en nu is er dus een tweede waarschuwing. Maar hoewel de prijzen sinds 2000 met liefst 115 procent gestegen zijn, meent toch de helft van de ondervraagden dat de waarde van zijn woning de komende 10 jaar nog jaarlijks met 4 procent of meer zal toenemen.

 

Leencapaciteit aan maximum

Wat zijn de redenen waarom de markt tijdelijk in ademnood verkeert? De leencapaciteit heeft zijn maximum bereikt. Volgens de Beroepsvereniging van het Krediet is de leencapaciteit sinds 2006 bijna niet meer geëvolueerd. Het gemiddelde bedrag per hypothecair krediet bedraagt 125.000 euro.
 

Tot 2008 werd de vraag extra ondersteund door de EBA. Die heeft ertoe geleid dat mensen grote kapitalen legaal naar ons land hebben gerepatrieerd. Maar die maatregel had slechts een tijdelijk karakter. En ook de hulp van de ouders, vaak essentieel voor een jong koppel dat een eerste woning wil kopen, heeft zijn grenzen. Uit onze enquête blijkt dat liefst 45 procent van de Brusselaars ruggensteun van de ouders krijgt. In 5 procent van de gevallen stoppen de ouders hun kinderen zelfs de helft van de aankoopprijs toe. Ook hier hebben we waarschijnlijk stilaan de limiet bereikt.
 

De huidige vertraging van de markt kan tot slot ook verklaard worden door de tijdelijke verzwakking van de vraag. Door de aangekondigde rentestijging hebben heel wat mensen het voorbije jaar nog snel een woning gekocht.
 

Beleggen om te diversifiëren

De Belg wil nog steeds graag een eigen woning kopen. Maar wil hij ook beleggen in huurwoningen? Een zakenbankier bevestigt dat zijn welstellend cliënteel blijft ‘diversifiëren’ in vastgoed. Maar hoe denkt de ‘kleine belegger’ daarover? "Volgens sommigen zullen de nieuwe economische onzekerheden ertoe leiden dat vastgoed steeds meer als veilige haven wordt beschouwd", zegt Eric Meuris van Century21/Bureau Blavier, in Luik. "Maar we kunnen ook hetzelfde fenomeen als in 2008 meemaken. Toen waren de mensen zo bang, dat ze zelfs niets meer uitgaven." Als we kijken naar de enorme bedragen die op spaarboekjes staan, kunnen we die mogelijkheid niet uitsluiten.
 

Heel wat ondervraagde personen zijn ervan overtuigd dat het rendement van vastgoedbeleggingen hoger ligt dan dat van andere beleggingen. Maar dat verdient toch enige nuancering.
 

Op enkele uitzonderingen na is een nettorendement van 3 of 4 procent de norm. U kunt misschien hopen op een meerwaarde bij verkoop, maar dat verandert niets aan het jaarlijkse nettorendement. Vastgoed is dus meestal rendabel. Maar alleen op lange termijn.
 

Geen crash

Moeten we dan vrezen voor een ineenstorting van de Belgische vastgoedmarkt? Gezien de gunstige vastgoedfiscaliteit en de nog steeds aanwezige vraag is een crash weinig waarschijnlijk. Vooral omdat de marktprijzen in België relatief redelijk blijven.
 

"Wat voor een ‘redelijke’ prijs wordt aangeboden, vindt altijd vrij snel een koper", bevestigt Vincent Dumont, marketingdirecteur bij Immoweb.be. "Kandidaat-kopers zijn volwassener geworden of hebben hun solvabiliteitslimiet bereikt. Zij wachten dan ook liever tot ze een goede deal kunnen sluiten", zegt Dumont.

Volgens 9 op de 10 ondervraagden zal het steeds problematischer worden om vastgoed te verwerven. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat hun kinderen het moeilijker zullen hebben om een woning te kopen, maar dat ze daar ondanks alles toch in zullen slagen.