Hallo Residentie
Envoyer par email Imprimer
content-picture
Publié le donderdag 05 mei 2011
**Résumé

Als mede-eigenaar zelf optreden als syndicus in je eigen appartementsblok? Ja, dat mag. Meer nog: je moet daarvoor niet eens over een BIV-nummer beschikken. Maar dan wel op voorwaarde dat je minstens zélf mede-eigenaar bent. En dat mag letterlijk genomen worden, zo oordeelde het Hof van Beroep in Luik zopas.    Een syndicus moet normaal gezien een BIV-nummer hebben, al zijn er wettelijk gezien uitzondering mogelijk. Namelijk: als je mede-eigenaar bent van het appartementsblok waarvoor je de syndicusactiviteiten uitoefent.   

Als mede-eigenaar zelf optreden als syndicus in je eigen appartementsblok? Ja, dat mag. Meer nog: je moet daarvoor niet eens over een BIV-nummer beschikken. Maar dan wel op voorwaarde dat je minstens zélf mede-eigenaar bent. En dat mag letterlijk genomen worden, zo oordeelde het Hof van Beroep in Luik zopas. 
 
Een syndicus moet normaal gezien een BIV-nummer hebben, al zijn er wettelijk gezien uitzondering mogelijk. Namelijk: als je mede-eigenaar bent van het appartementsblok waarvoor je de syndicusactiviteiten uitoefent. 
 
Maar wat als niet jij - die als syndicus optreedt - maar enkel je echtgenote mede-eigenaar is? 
 
Het BIV werd onlangs geconfronteerd met zo iemand. De man in kwestie beweerde dat hij perfect als syndicus mocht optreden, omdat het appartement aan zijn echtgenote toebehoorde en het dus over familiepatrimonium ging. Maar die uitleg volgde de Handelsrechtbank van Hoei niet. Syndicus zijn, impliceert méér dan het ‘familiepatrimonium’ beheren, klonk het. 
 
Op 7 april werd die uitspraak nog eens in beroep bevestigd. De man in kwestie is geen mede-eigenaar – zijn echtgenote wel - en dus wordt er buiten de lijntjes gekleurd. Bovendien kan hij zich ook niet beroepen op het feit dat hij het familiepatrimonium beheert, om de simpele reden dat zijn vrouw slechts de eigenaar is van één van de 24 appartementen.