Hallo Residentie
Envoyer par email Imprimer
content-picure
Publié le donderdag 22 augustus 2013
**Résumé

 

 

Drie dagen vol ontmoetingen om een nieuw model van gemeenschappelijk leven te bepalen en de grondslagen van "Beter leven in mede-eigendom" te leggen. Het doel is ook om mee naar een oplossing te zoeken voor de sociale problemen van de vergrijzing.
Wereldwijd evolueert mede-eigendom voortdurend en vormt het een antwoord op de milieuproblemen door de behoeften aan comfort in de woningen gemeenschappelijk te maken (collectieve verwarming, productie van warm water, isolatiewerken, …).
Door de toename van de wereldbevolking kent de stadsontwikkeling een steeds grotere ontplooiing en verdichting. De verticale verdeling van vastgoed zal de komende jaren dus alleen maar toenemen.
Mede-eigendom is bovendien een antwoord op het probleem van de vergrijzing. Op korte termijn zullen er ook nieuwe gedeelde diensten ontstaan die verband houden met collectieve huisvesting.
Een nieuw model van samenleven bepalen en de grondslagen leggen van "Beter leven in mede-eigendom" is dan ook het doel van deze drie dagen vol ontmoetingen.
Het "Dorp van de Mede-eigendom" moet het grote publiek (mede-eigenaars, huurders, verhuurders) en professionals (leveranciers, dienstverlenende bedrijven, beroepsorganisaties) sensibiliseren voor dit nieuwe model.
Er worden internationale bijeenkomsten (Québec, Frankrijk, Italië, enz.) gehouden om te bepalen wat misschien wel de "Voorbeeldmede-eigendom" kan worden. Zo willen we een algemeen model bepalen dat de terughoudendheid om een goed in mede-eigendom te kopen, moet overwinnen, terwijl er rekening wordt gehouden met criteria voor technische, juridische en financiële garanties.
Het "Dorp van de Mede-eigendom" vormt een gelegenheid om alle nuttige informatie te krijgen via "adviesruimten", bijvoorbeeld over energiegebruik in gemeenschappelijke gebouwen, conferenties voor professionals en voor het grote publiek, raadpleging van een syndicus of beheerder, …
Er worden reële situatieschetsen georganiseerd (houden van een algemene vergadering, contacten met moeilijke mensen) om aan te tonen dat via een echt conflictpreventiebeleid binnen de mede-eigendom het werkingsproces van de verenigingen van mede-eigenaars aanzienlijk verbeterd kan worden.
Om nog maar te zwijgen over de technische eisen met betrekking tot het behoud van het gebouw, die ruimschoots worden becommentarieerd dankzij de aanwezigheid van gerenommeerde ondernemingen (waterdichtheid, controleorgaan, liftinstallateur, enz.), maar ook het veiligheidsaspect komt zeker aan bod.
De aanwezigheid van uitgevers van juridische werken zal zorgen voor de juiste praktische en nuttige documentatie.
In de ruimte "Technologie van de Mede-eigendom" kunnen vennootschappen uit verschillende sectoren (IT, onderhoud, ...) de laatste nieuwigheden uit de doeken doen (websites - toegang tot informatie bij mede-eigenaars, enz.), maar ook de vele mogelijkheden voor de vaste leveranciers van de Mede-eigendom om partner te worden van deze technologie.