image
**Imprimé Vandaag **à 08:19
**Article original http://www.juridischforum.be/forum/viewtopic.php?f=39&t=66645
**Lien de cet article /nl-be/imprimer/mede-eigenaar-wil-eigen-verwarmingsinstallatie-113460
content-picture
**Publié le dinsdag 22 september 2015
**Résumé

Onlangs hebben we appartement gekocht in een gebouw waarin zich in totaal 6 appartementen bevinden. Ons appartement is iets groter dan de andere waardoor ons aandeel in de mede-eigendom 25% bedraagt. Alle appartementen worden verwarmd door een gemeenschappelijke mazoutketel waarvan het individuele verbruik gemeten wordt met calorimeters. Net na onze intrek is gebleken dat deze ketel vervangen dient te worden. Nu zit er wel wat geld in het reservefonds van de VME maar uit de eerste offertes blijkt dat dit niet zal volstaan.

Onlangs hebben we appartement gekocht in een gebouw waarin zich in totaal 6 appartementen bevinden. Ons appartement is iets groter dan de andere waardoor ons aandeel in de mede-eigendom 25% bedraagt.
Alle appartementen worden verwarmd door een gemeenschappelijke mazoutketel waarvan het individuele verbruik gemeten wordt met calorimeters. Net na onze intrek is gebleken dat deze ketel vervangen dient te worden. Nu zit er wel wat geld in het reservefonds van de VME maar uit de eerste offertes blijkt dat dit niet zal volstaan.

Omdat mijn appartement zich op het gelijkvloers bevindt en volledig onderkelderd is (deels privatief) hebben we door een installateur laten onderzoeken of het mogelijk is om ons te ontkoppelen van de algemene mazoutketel en over te stappen op een individuele gascondensatieketel. Dit blijkt probleemloos mogelijk te zijn en bovendien zonder aanpassingen in de gemeenschappelijke delen.

Hierbij heb ik volgende vragen:

      1. Zijn we nog verplicht om mee te betalen voor de vervanging en het onderhoud van de gemeenschappelijke ketel of dient de VME ons hiervan vrij te stellen? Voor de lift bestaat er al een dergelijke regeling aangezien wij hier ook geen gebruik van maken.    2. indien de VME beslist dat wij niet meer in de kosten voor de gemeenschappelijke verwarming hoeven bij te dragen, hoe wordt dit dan verrekend als het reservekapitaal aangewend wordt? (Zelfde vraag voor het geval de lift vervangen zou moeten worden.)


Uiteraard willen we als nieuwkomers in de blok de goede verstandhouding met de buren behouden dus zijn we zeker ook bereid bepaalde toegevingen te doen maar voorlopig is het ons heel onduidelijk hoe deze zaken doorgaans in z'n werk gaan.

Alvast bedankt voor het advies.